choken

Är säsongen slut nu, eller varför åkte vi hem från Prag???

Kategori: Allmänt

Idag var första gången för säsongen som motorcykeln fick stå kvar hemma med risk för halka, men det var ju en missräkning. Halkan uteblev och jag återföll i busshelvetet. Samtidigt kan jag väl känna lite tacksamhet att det varit MC väder ganska länge i år.
Helt kört är det inte förrän jag ser den första saltbilen, men risken finns att dom vädrar morgonluft imorgon bitti. Även om det blir halkfritt någon dag framöver så vill jag inte köra i saltet.
 
Höstlovet förra veckan blev en hel veckas lov för Eva och då passade jag naturligtvis på att ta semester. Vad gör man en ledig vecka i slutet av oktober kan man undra, ja inte åkte vi till Kanarieöarna som säkert många skulle rekomendera. Nej vi bokade faktist en Pragresa dagen innan vi drog iväg till Skottland i somras, väl medvetna om att det finns fler som har skollov den veckan. Tack vare det blev priset riktigt bra.
Arlanda-Prag på måndag em och incheckade på hotellet 17:30 var det bara att ge sig ut i mörkret. Hotellet Hastal ligger 5 minuters promenad nodväst om gamla torget Starometská Radnice där det astronomiska uret mm finns. Otroligt fint i mörkret.
Många bygnader är upplysta på natten.
 Astronomiska uret där ett gäng figurer kommer ut ur väggen varje hel timme.
 Vissa affärer verkar ha öppet hela natten.
 Liksom pubarna.

Bland det bästa med Prag är att man i lungt tempo kan promenera runt stan på en dag utan att varken behöva vara törstig eller hungrig. Pubar, restauranger och för den delen shopping var man än går, med vissa riktigt mysiga undantag som parker och skumma gränder och bakgårdar. Det finns alltid nya gränder att utforska.
En fint renoverad husfasad och vad finns innanför???
 
 200 butiker!!! med priser som kan få en att känna sig rik.

Några favoritställen har vi sedan tidigare besök och några nya favoriter har vi att lägga till listan. En gammal favorit är U Medvidku, som är Prags minsta bryggeri (mitt i stan) där dom brygger OldGott. Ett mörkt, halvsött öl som tyvärr inte går att köpa någon annan stans. Det gör inte saken sämre att dom serverar riktigt bra mat.
 Dom har även ljus och mörk Budejovicky Budvar, Budweiser. Inte att förväxla med den Amerikanska vattenskadade sk öl som heter samma sak.
En annan sevärdhet är Karlsbron, Karlov most. Den är väl värd ett besök, men passa på tidigt på morgonen.
 
Den här gången har vi hela 5 dagar i Prag och det ger utrymme för en utflykt. En riktig turistgruppreseutflykt. Bussen hämtar oss vid hotellet strax efter lunch så vi han käka lite och få i oss lite vätska (läs öl) innan avfärd. Vi åker till en stad 70km öster om Prag som heter Kutna Hora. Glöm det du tänkte nu, det var inget sånt besöksmål utan staden heter så. Ungefär Rikedomarna vid berget eller nåt sånt. Silverfyndigheterna gjorde Kutna Hora till Tjeckoslovakiens valutareserv under en period.
 
Hela staden är skyddad av Unesco men huvudatraktionen är benkyrkan. Kyrkan byggdes där någon lagt en näve helig jord från Jerusalem och plötsligt ville alla begravas i just den kyrkan. Marken räckte förstås inte till för alla gravar så man smyckade kyrkan invändigt med knotorna.
 
 
Vår Tjeckisktalande guide, ni ser nog vem det är, upptäcker efter 1 timmes bussresa med engelsk och fransk översättning att ingen talar franska. Däremot spanska, så han byter direkt, till viss munterhet.

Tillbaks i Prag strax innan 18 så har vi mycket kvar av dagen. T.ex. jazzclub.
Club Ungelt, två våningar NER från markplan.
 

En hel dag kvar i Prag och vi ser staden på håll...
 
 
 
 
...och närgånget. U,Fleku. Ett måste på Pragresan. Prags äldsta bryggeri.
Innan dan är slut hinner vi med ännu ett besök på Prag beer museum...
...tror det var 38 sorter på tapp
 James Dean bar och restaurang
 som tack och lov har pissmoj...
 ...och ett sista besök på Kozicka.

Men va f-n klockan är bara barnet. Vi kör en vända till på Prag beer museum.
 ...där vi får ett helt gäng Serber till bords.
 
Dags att sova. Ja det är nog så, men på väg till hotellet passerar man ju puben Lokal, 18 meter från hotellet. Det är nr. 3 från foajen räknat så man behöver inte gå törstig. Vi tar en sängfösare.
 Två kvarter pub.
En sista bild från den här Pragresan visar lite av kontrasterna som finns.
 
Nu återstår bara en sak. Att boka nästa resa till Prag.