choken

Trandansen

Kategori: Allmänt

Innan jag skriver nå´t annat så måste jag be om ursäkt för att jag inte begriper mig på den här bloggsidan. Hur fan får man den att lyda de mellanrum och nytt stycke jag lägger in. Nää den grötar ihop all text och alla bilder i ett enda flöde. Så, nu har jag fått vara lite arg. Nytt stycke, bättre humör, eller....Det fungerar kanske den här gången.
 
Vi har pratat om det många gånger, men det har liksom aldrig blivit av att besöka Hornborgasjön och den stora trandansen, förrän nu. Husbilen packades redan på torsdag kväll så att vi skulle komma iväg så fort som möjligt på fredag efter lunch. Ja husbil förresten, det blev ju en ny bil helt plötsligt. Vi hade gjort ett par försök men fått för dåligt betalt för vår gamla, tills vi besökte Forsbergs i Borlänge när de invigde sina nya lokaler. StikoPer skulle spela och det var ju en tillräcklig anledning för ett besök, som slutade med ett kontrakt på en ny bil.
 
 
Eva kör första delen ner till tankning i Örebro där jag tar vid bakom ratten. Vi rullar in på parkeringen/ställplatsen 17:30 efter en resa med P1;s rapportering från lastbilsdådet i Stockholm. Lite ofokuserad måste jag erkänna. Jag minns nog mer av radiointervjuerna än vägen vi körde. Iof är väl inte E20 så förbaskat mycket att se och den höll vi oss till hela vägen från Örebro till Skara, innan vi vek in på väg 184 den sista biten. Det är förvånansvärt lite trafik för en fredag eftermiddag tycker jag.
 
 
Vi parkerar, betalar 100-lappen i automaten och river ivrigt fram kamera och kikare för att se på det skådespel som det talats om så länge jag kan minnas. Kikaren är väl inte så nödvändig för att se på tranorna, men det finns ju många andra flyttande gäster som besöker sjön.
Vi fick förresten förklaringen till att den blivit så populär just bland de här norsk-spanska tranorna (Spanien på vintern och Norge på sommaren) och det kommer från då traktens jordbruk odlade potatis till de bränvinsbrännerier som fanns här. En del potatis blev kvar i marken och det tycker ju tranor om, men även det att hela sjön är ca 60 cm djup vilket gör det till en trygg plats. Efter solens nedgång flyger de helt enkelt ut i sjön och ställer sig för att sova.
 
 
 
 
 
 
Klockan 05:15 lördag morgon står jag där igen med kameran, för nu gör många sig redo för take off. Tranorna kom tidigt tillbaks in på land för att peta i sig lite fullkornsfrukost innan start och avfärd till Norge och just innan soluppgången lyfter stora flockar på ibland upp mot 50 stycken åt gången. Som tur är försvinner inte alla tranor. Etappen hit till Hornborgasjön går från norra Tyskland för en paus på 1-2 veckor för att äta upp sig, innan den sista etappen till häckningsplatsen. Många tusen tranor är kvar på dagen och efter lunch börjar det åter fyllas på med några tusen nya trötta Tysklandsresenärer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På söndag morgon, samma sak men med Evas sällskap. Strax innan lunch lämnar vi trandansen för att köra hemåt igen. Först ner söderut till Gudhem och klosterruinen för ett kort besök, Ekornavallens gravfällt från stenåldern och senare tidsepoker, Töreboda, Hova och sen går det väl på autopilot via Örebro och hem.
 
 
 
 
 
En sak kanske jag ska nämna, eftersom många undrar. Hur många tranor var det där???