choken

Höstlov men inte kameralov

Kategori: Allmänt

V44 är vår möjlighet under hösten att ta ledigt samtidigt, ett tillfälle som vi brukar ta vara på. Förra året gjorde vi en resa med husbil till Danmark och framförallt Köpenhamn, men det verkar inte som jag skrev något om den trippen.

Årets höstresa sträckte sig inte så lika långt geografiskt, men upplevelsemässigt blev det ett väldigt bra höstlov. Under de tre första dagarna var kameran i fokus, samtidigt som vi besökte ett par för oss helt nya platser.

Jag stämplade ut tidigt på tisdag eftermiddag för att handla det sista, packa mat och annat i husbilen och göra oss klara att åka när Eva slutade för dagen. Vi skulle inte mer än 11 mil, men det är ändå kolsvart när vi kommer fram till Sala silvergruva, en plats som jag innan kollen på nätet trodde bestod av en grusplan och ett hål i backen, men det är så mycket mer och nästa gång vi åker hit för det blir nog fler besök, då ska nog underjorden utforskas.
Ställplats för husbilen finns och för den som vill ha ström finns det några uttag. Med den nya husbilen klarar vi oss jättebra med det gasol och batteri kan leverera när det inte här kallare än så här.

 Vi fick läsa välkomsthälsningen i dagsljus efter övernattningen.
 
 
 

När vi gått ett par varv runt gruvsamhället lämnar vi Sala och kör vidare ner till Eskilstuna. Det ska finnas en plats att parkera husbilen mitt i stan, på en ö i kanalen/ån och vi tar oss dit efter lite snirklande i centrum. Det finns 5-6 platser på den stora parkeringen vid vattnet där det är tillåtet att övernatta i husbil för 50 kr/dygn. Platserna är tydligt uppmärkta för ”Personbil klass2”, men det verkar inte Eskilstunaborna veta vad det innebär, men vi parkerar på första parkett mot vattnet. Biljettautomaten har fått någon åkomma, så jag felanmäler automaten och får parkera utan avgift.

 Husbilsparkering med centralt läge.

Kameran på magen och ut på stan. 50 meter från bilen finns Eskilstuna stadsmuseum. Det lät småtråkigt ända tills vi tittade in genom fönstren och såg rader av maskiner och teknisk utrustning från industrins blomstringstid och muséet hamnade högt upp på listan med platser att besöka en annan gång, för nu har jag fått syn på ett annat museum ytterligare 50 meter bort. Munktellmuséet.
Tändkulemotorer, traktorer och mycket annat och vi uppmanas i entrén att klättra in i maskinerna och provsitta. Man brukar inte ens få röra museiföremål, men här är det tvärtom.

 Gott om fina traktorer som inte är sönderrenoverade.
 
 
 
Klart man ska provsitta när det är tillåtet.

Huvudskälet till att vi valt Eskilstuna är Eskilstuna Ölkultur. En förening som roar sig med att brygga många olika ölsorter, servera den i puben och även servera enklare mat till den som vill. Eva smiter in i en dörr som står på glänt och lyckas boka bord. Det finns gott om plats i deras lokaler, men för att kocken ska klara sitt tar dom bara 10 matgäster varje halvtimme. Det gör inget att lokalen ligger 75 meter från bilen.

Det blir en smakrik kväll med flera prov på bryggeriets goda men även ett par från kvällens gästbryggare vars öl går under namnet Möllys. I vårt tycke ligger den långt efter det som bryggs i husets kopparpannor. Öl från http://www.eskilstunaolkultur.se finns att beställa på systembolaget.
Några favoriter: Eskilstuna Trippel 2017, Eskilstuna Red IPA och Eskilstuna Imperial Stout 2016.

 Kopparpannorna på Eskilstuna ölkultur.

Det kommer ju alltid en dag efter då bilen får stå några timmar extra och vi vandrar runt först i centrum för att senare korsa ån och hitta en gammalt fint kondis Kaffebönan, i stans gamla delar.

Vi har ju som jag skrev Linköping som destination imorgon fredag, men vi passerar staden och kör vidare till Omberg med ett helt nödvändigt besök på Östenssons i Skänninge för att inhandla ett packet med griljerade revbensspjäll som kombinerad lunch och middag.
Sommartid finns det en välkänd ställplats vid kajen till Hästholmens hamn, men den här tiden på året är det stängt. Vi parkerar istället på Hjässatorget, en rastplats med eldstad, dass och vindskydd 500 meters promenad från Ombergs högsta punkt Hjässan. Här låg Hjässaborgen en gång på 400-500 talet. Utsikten är bra härifrån och det finns många fotovinklar att förirra sig i. Dagarna är korta nu och vi går ner till bilen innan det blir svart.
Väderprognosen lovar klart väder på fredag morgon och ett par minusgrader så klockan ställs på 05:30. Solen går upp 07:20, men det är ofta som bäst timmen innan och visst blev det en fin morgon.
Efter frukost kör vi sedan ner till Ombergs naturrum och njuter av bokskogen i solen.
Fredagens lunch blev en enkel soppa som var tänkt att ätas vid den fina grillplatsen vid Rosenkällasjön, strax söder om Linköping, men efter vad som verkar vara ett varv runt sjön utan att hitta det vi sökte så kör vi upp till slussarna i Berg och äter vår soppa där.

 Övernattning på Omberg.
 
Dagens sista solstrålar...
 
...och innan morgonsolen hittar upp över tåkern.
 
 
Jag blir aldrig trött på bokskogens färger, oavsett årstid.

En lite omständlig väg för att komma till Linköping kanske, men väldigt sköna dagar med sån´t där riktigt skönt höstväder. Sol och några få plusgrader. Nu drar vi på oss blåbyxorna och försöker vara till lite hjälp med byggnationen hos Åsa och Johan. Det var bara dagar kvar till slutbesiktning av bygget och dom hade en plan för vad som behövde göras under helgen. Dom har verkligen gjort ett bra jobb med att få det klart. Mina första bilder på bygget, eller rättare sagt rivningen av uteplatsen för att ge plats för det nya är från den 1 april i år.

 Första spadtaget, tror jag.
Johan J och Johan J. Tigersåg är Rock´n Roll.
 
Sista bilden har absolut ingen koppling till ovanstående, men jag tycker att bilden är kul och visar prov på vad vi hade för oss i lördags. Mannen till vänster är Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador på Highland Park och helt nyligen var vi på en av klubbens provningar som just Martin ledde.