choken

Göta kanal på cykel!

Kategori: Allmänt

 
Göta kanal på cykel.
Västergötland: Sjötorp-Karlsborg 70km
Östergötland: Motala-Mem 120km
 
Eftersom det råder eldningsförbud överallt, som även innebär att vi inte får tända Trangiaköket med gasolbrännare överger vi ursprungsplanen med en del vildcamping och anpassar övernattningarna till platser med frukostservering.
 
Måndag 18-07-30
Sjötorp-Wassbacken 35km.
Efter en del svärande får vi fast cyklarna på det vingliga stället bakpå dragkroken och drar iväg till Sjötorp i Västergötland, Göta kanals början eller slut beroende på hur man vänder sig. På väg dit stannar vi till i Örebro på XXL och köper 2 riktiga takställ för cyklarna som ska monteras på innan cyklarna lastas nästa gång.
I Sjötorp finns en gratisparkering där man får stå med bilen upp till 7 dygn så vi lastar ur där, äter en lunch vid kanalen och ger oss iväg med cykelkärran lastad med tält, sovsäckar, kläder och allt som ska med.
 
Vi startar i Sjötorp och kör österut
 
Hajstorp
 
Det här är i mitt tycke den finaste sträckan efter kanalen med många slussar och broar som blir till naturliga pausplatser. Fin grusad cykelled hela vägen, ja faktiskt 5km ytterligare om man åker förbi Wassbacken ner till Tåtåorp och sjön Viken.
 
Normalt är det inte tillåtet att tälta vid gästhamnarna, men Wassacken är en kombinerad camping och gästhamn. Av någon anledning brukar vi hamna här någon eller några gånger varje sommar, koppla av cykla/promenera och äta schnitzel. Den här gången slår vi upp tältet 1 meter från kanalen.
 
Tältplats Wassbacken, 1 meter från kanalen
Tisdag 18-07-31
Wassbacken-Sjötorp 35km + Motala-Borensberg 22km.
??? Jo det blev så. För att följa kanalen helt skulle vi naturligtvis fortsatt mot sydost de 35 kilometrarna till Karlsborg och sedan tagit cykelfärjan över Vättern till Motala, men leden går längs landsvägen hela vägen utan en glimt av någon kanal och dessutom skulle det kostat oss med 2 cyklar 1600 kronor med cykelfärjan.
Nej, vi cyklar tillbaka till Sjötorp längs kanalen, monterar på de nya cykelställen på taket och kör till Motala, plus 32 grader och 2 timmar i en SAAB utan AC eftersom den slutade fungera dagen innan. Vi klämmer en inte alltför bra lunch i hamnen och trampar på längs kanalen Motala-Borenshult och sedan en blandning av asfalt och grusväg till Glasbrukets vandrarhem i Borensberg. Åsa och Johan fixar så att bilen kommer hem till dom i Linköping.
Vi tältar på höjden mellan kanalen och strömmen bakom ett av vandrarhemmets hus.
 
Frukost på Wassbacken
 
På väg för ett bad i strömmen
 
Onsdag 18-08-01 Borensberg-Bråttom sluss 62km.
Varmaste dagen och den jobbigaste.
Till Bergs slussar är det riktigt fin grusväg längs kanalen och det flyter på rätt snabbt. En glass vid slussarna innan den kuperade landsvägen till Sandviks camping där vi räknar med lunch, bad och en fundering på om vi ska ta en lugn baddag för att fortsätta imorgon, men det blir ändrade planer.
Roxen är helt grön i alger på grund av sommarvärmen. Vi käkar en toast till lunch och bestämmer oss för att fortsätta till Bråttom sluss öster om Norsholm. Vägen är ganska fin, men väldigt kuperad och stekhet så det tar på krafterna, men vi har lovat oss lunch och öl på Billes i Norsholm och efter det har vi bara 6km kvar till dagens etappmål.
 
32 grader varmt och 13 km kvar till middag och öl på Billes
 
På natten får vi en gratis ljusshow när ett kraftigt åskväder föds över Roxen och drar sakta norrut. Vi fick en regnskur på oss och ligger i ett fuktigt tält med aluminiumbågar mitt på en åker och jag funderar ett tag på om vi ska överge tältet och ta oss in i skydd under uteserveringens tak vid vandrarhemmet, men åskan kommer inte närmare och vi somnar igen.
 
Tältplats vid Bråttom (Brådtom) sluss
 
 
 
Onsdag 18-08-02 Bråttom-Mem 29km.
Vi packar och gör allt klart för avfärd mot Mem så fort frukosten är serverad och uppäten och det var den klart dyraste och klenaste frukosten av de tre vi provade. Tur att det inte är så långt att cykla idag.
Fin kanalled hela vägen förutom en bit intervallträning på en rolig kuperad väg genom skogen förbi sjön Asplången, rakt igenom Söderköping och sedan de sista 5km till slutmålet och Östersjön. Vi har bett om hämtning här i Mem av Åsa, Johan och barnen som kommer hit samtidigt som oss. 
 
Framme i Mem efter 190 km.
 
190 km totalt, 3 tältnätter, all utrustning hel och kroppen genomsköljd med 3-4 liter vätska om dan för att hålla vätskebalansen.

KOMMENTARER:

  • Ake säger:
    2018-08-05 | 13:12:51
    Bloggadress: http://www.nacka144.se

    Vilken läcker härlig resa på cykeln 👍 Trevligt att du delar 🤗 En fortsatt trevlig sommar 👌

Kommentera inlägget här: