choken

Husbilsresa till Dolomiterna del 1/3

Kategori: Allmänt

 

 

Tisdag 19/6

Planen var att försöka koma iväg vid 7 på morgonen och, ja när vi rullar av gården startar 7-nyheterna. Så typiskt Svenson.
Ludvika, Örebro, Askersund, Skänninge (för att handla Östenssons revbensspjäll till Lunch, Jönköping, Helsingborg (för att köpa pengar i rätt valuta), Malmö, Köpenhamn och dagens slutstation Gedser. 880km.

Gedser-vilken metropol vi hamnade i. Ställplatsen är en helt öde parkering, utan skyltning och med en undangömd betalautomat som efter viss tvekan verkar vara rätt ställe. Vi behöver både röra på oss och fylla på vätska efter en stillasittande dag i bilen så vi promenerar runt i byn och hittar till och med två pubar.

 Stängt! Men en öl kan jag servera...

Onsdag 20/6

Morgonfärja Gedser-Rostock och därefter 640km autobahn med stopp, vägbygge och fullfart i valfri ordning ner till Bamberg och den ställplats vi sett ut i förväg, men det är tvärfullt. Vi checkar istället in på Insel Camping 3km söder om centrum och det känns som ett lyckokast då det var betydligt lugnare än mitt i centrum och med pub/restaurang som har ett bra utbud. Vi blir här i 2 nätter för att hinna se lite av Bamberg.

 Toainstruktioner

Torsdag 21/6

Vi snirklar oss in på cykel till stadens centrum och flanerar runt som 2 riktiga turister med kameran i högsta hugg bland vackra hus kanaler och den stora Domen. Än så länge har det varit lite väl tidigt för en öl, men när klockan passerat 10:30 ser det ut att vara helt OK, så vi letade upp ”håleti väggen” som vi fått tips om, bryggeriet Raushbier där man serverar Raushbier eller Raushbier i ett hål i väggen men enligt Eva har den mindre smak av sidfläsk än den Raushbier som är tappad på flaska. Resten av dagen fortsätter lika bra.

 Bamberg
 
 Rauchbier. Ölen serveras från ett hål i väggen.

Fredag 22/6 Midsommarafton

Hemma vid köksbordet var planen att ev. fira midsommar i Plzen, men det har ni väl redan anat att det inte blev så, nej vi strök Tjeckien och hamnade i Bamberg, men nu är det dags att dra vidare och då är siktet inställt på Königsee längst ner i sydöstra Tyskland, en sjö som gett namnet till Borlänges troligen äldsta pizzeria. Pizzerians grundare pratade så varm om platsen en gång för många år sedan och efter det har jag haft det som en punkt på min bucketlist. Vi kör en kort sträcka autobahn från Bamberg innan vi letar oss in på ”riktiga” vägar, som tar mycket längre tid men är så mycket finare att åka. Det blev inte så många km, men tiden drog iväg och efter några nitlotter på tänkta ställplatser checkar vi in på campingen i byn. Det blir en riktigt riktigt bra midsommaraftonskväll med sill, kallskuret, lax och pasta, Åålborg och jordgubbar. Därtill ett besök på puben där vi träffar ett svenskt par Björn och Marie. Vi bjuds till bords där dom sitter och tackar gärna ja till det.

 Königsee

Lördag 23/6

Vi käkar frukost och pratar om vart vi ska köra idag. Planen är att först ta en promenad till sjön och sedan dra iväg mot Heiligenblut, när våra nyfunna vänner från igår dyker upp och frågar om vi vill hänga med till Örnnästet. ?? Örnnästet?? Jag hade inte ens koll på att det låg här, snacka m taskig research! Först reagerar vi, eller jag, sådär typiskt svenskt och tvekar, inte ska väl vi tränga oss på, ja ni vet hur det är, men sen – det är väl klart som f-n att vi hänger på, och tack och lov för det. Så härliga människor Björn och Marie och ett så fantastiskt ställe Örnnästet, trots dess hårresande ursprung.
Snabblunch i bilen och sedan iväg längs dom första riktiga alpvägarna, t.ex. Großglockner för att nå dagens mål, Heiligenblut. Campingen här har blivit ”helig mark” för svenska motorcyklister och den 6-7 juli firas här 25-årsjubileet av SMC,s första träff här och samtidigt grundaren fyller 80 år.

 Eva vid Örnnästet
 
 Många var dom som skulle fotas här.
 
 Großglockner
 
 Murmeldjur. Första men inte sista

Söndag 24/6

Vi tar en promenad upp i byn på söndagsmorgonen, men den enda aktiviteten här är i kyrkan, så vi tömmer och fyller olika vätskor på campingen och rullar iväg mot Cortina i norra Italien. Det är inte många mil men härliga vägar och mycket att se, så när vi når Cortina är det dags att parkera för kvällen. Vi avfärdar en dyr avsides camping och parkerar istället gratis i centrala Cortina tillsammans med 4-5 andra bobilar. Ett par förvånansvärt goda Italienska öl på en restaurang vid kvällspromenaden från ett bryggeri som verkar heta FORST. FORST amber är riktigt bra.

 Godmorgon alla i Heiligenblut.
 
 Utsikten från frukostbordet går inte att klaga på
 
 Vi närmar oss Cortina
 
 Cortina d´ Amprezzo
Kommentera inlägget här: