choken

Min sista flygresa?

Kategori: Allmänt

Ibland har jag haft lite dåligt samvete för att vi bidrar med onödigt många ton koldioxid med våra nöjesresor i husbil och på motorcykel, för att inte tala om alla flygresor vi gör. Ca 4 timmars flygning/år och person har det blivit och i år ökade vi på det till 5 timmar.
Nu har jag ägnat lite tid åt att ta reda på hur det egentligen förhåller sig med flygresornas utsläpp i förhållande till vad vi släpper ut med husbilen och skattebetalarnas subventioner till ett billigt utrikesflyg och då ändrar jag mig. Inga fler flygresor för mig.

Nu var vi i alla fall iväg till Dublin över sportlovet. Måndag till fredag var det tänkt, men det drog fram ett "fruktansvärt" oväder över Irland. Måttliga vindar, ner till -2 grader och i Dublin nästan 10 cm snö. Vad gör man i Dublin när det snöar, ja det visste dom knappt själva eftersom det inte varit vitt på marken sedan 1982. Det första vi märkte var att det var tyst på gatorna. Ingen trafik över huvud taget. På TV är det direktrapporter dygnet runt med en frusen reporter i pälsmössa som pratar om snö. All busstrafik inställd, flygplatsen stängd, skolor och affärer håller stängt och till slut ställs även tågtrafiken in.

 
 
 
 

På torsdag morgon när nyheterna berättar om sämre väder under fredagen får jag lite bråttom att boka 3 nätter till på hotellet. Booking.com fungerar väldigt bra en sån här gång.

Norwegian har inga flygningar från Dublin på lördagar och söndag är redan utsålt, men det finns plats för oss två på måndag eftermiddag och på det sättet får vi 3 dagar/kvällar till att uppleva Dublin.

Måndag, tisdag och onsdag vandrar vi runt i stans kvarter och parker i många kilometer eftersom vi hela tiden matas med nyheterna om det annalkande ovädret och av vad vi ser är nog det här en riktigt trevlig stad på sommaren. Nu känns det ganska slitet och smutsigt även om det naturligtvis finns mycket intressant att se. Promenaderna längs floden Liffey är nog härliga i sommarvärmen.

 

 
 

Det finns många påminnelser i Dublin om både goda och svåra tider. Landet har ju haft väldigt tunga perioder i historien med svält och förtryck, men även poeter, musiker och andra stjärnor.

 

 
 
 
 

På tisdag har vi dessutom ett förbokat besök på Teeling whiskey, den Irlänska whiskey som alltid finns i vårt skåp. Destilleritur och provning. Vi är tydligen de enda som bokat den dyraste provningen eftersom vi har fler glas än övriga.

 
 
 
Som kronan på verket köper vi varsin fatbuteljering som vi dessutom får tappa upp själva och skriva fatnummer mm på etiketten.

Det här var sista dagen destilleriet hade öppet den veckan. Snön kom och ingen tog sig till jobbet.

Vi hade lite koll på vilka pubar vi borde besöka och en av dessa var The Brazenhead på 20 Lower Bridge. Utan att vi ens hunnit prova de pubar vi sett ut i förväg så säger jag ända att det här är en av de två pubarna i stan som jag verkligen rekommenderar.

Onsdag och ett besök på Guinness Storehouse. Bryggeriet som verkligen har lyckats med sin marknadsföring. En häftig byggnad på 7 våningar med allt från Giftshop till The Gravitybar längst upp, med panoramautsikt över Dublin.

 
 
 
 

Nu börjar snön falla över stan och tempen sjunker till nollan, men det löser vi med resans första Irish coffee. Den första i en rad och vi tar genast till oss deras sätt att skapa en "riktig" Irish coffee.

  

Nu inträffar nåt anmärkningsvärt. Jag tycker att jag vill ha nåt annat än Guinness och jag får medhåll. Vi går och äter på Toscana som ligger på 3 Dame St. Det blir en riktig höjdare. Vi delar på en flaska rött, en starter med blandat lufttorkat kött och ostar och ovanpå det delar vi på en pizza.

Det blir torsdag och vi har bokat provning på Jameson distillery, men när vi kommer dit är det stängt och innanför glaset sitter den här lappen.

 

Som vanligt i storstadsbesök så fotar jag affischplank och den här gången med reklam för en riktigt aktuell händelse. Idag ska Skid Row spela i Dublin, 5-10 minuters promenad från hotellet, och när vi är tillbaks i hotellpuben, vilka sitter där om inte Skid Row men dom ser snarare resklara ut än på väg till soundcheck. Biljetter finns kvar, det har jag kollat å nätet så jag frågar helt fräckt gitarristen Dave Sabo om spelningen ikväll blir av, men nej det är inställt och bandet är på väg till Belfast där nästa spelning är.

 
 

Söndag och sista dagen i Dublin innan resan hem på måndag och staden börjar vakna till igen i takt med att snön smälter. Shoppingcenter, bokjakt och kyrkobesök i Christ church mitt emot hotellet. Till och med kyrkorna öppnar portarna nu när risken minskar att frusna uteliggare i Dublin ska behöva akut hjälp i kyrkan. En sån här gång skulle verkligen kyrkorna kunna göra en insats, men det här är katolska kyrkor och man kanske ser annorlunda på saken än svenska kyrkan, vad vet jag.

 
 
 

En förbipasserande, troligen turist kallar på hjälp en dag när hon ser en uteliggare på en av parkbänkarna innanför kyrkans murar. Blöt och frusen men förhoppningsvis vid liv. En brandbil med blåljus stannar och förklarar för kvinnan att uteliggaren kommer att klara kylan. Det är en staty.

  

Till och med Jameson har öppnat portarna idag och vår inställda provning gick att boka om till idag. Det är väldigt mycket folk på destilleriet men bara vi som bokat den dyraste provningen. Vi har alltihop för oss själva.

 
 

Sista kvällen av 5 på puben Darkey Kellys på 20 Fishamble St blir den absoluta toppningen på den här resan. Vi fick bruka våld på oss själva för att bryta upp och gå därifrån i rimlig tid. "Det är ju en dag imorgon också" som det heter. Det är open stage deLuxe och det kommer hela tiden nya musiker för att ansluta och spela Irlänska Reels så hela puben gungar.

 

Snön är borta på måndagen. Bussen går och flyget går om än tre kvart försenat. Ja, sista flygresan och kul har vi haft även om (min åsikt) Prag ligger långt över Dublin i besöksvärde, fast dom har ju ingen whisky.