choken

Skådarrunda

Kategori: Allmänt

Jag har semester hela veckan, så husbilen är packad och tankad när Eva stormar in på gården och vill iväg. En sista koll och sedan iväg mot Kvismaren. Väg 50 börjar kännas tjatig, men det finns inte så många alternativ söderut.  

Kvismaren är egentligen två sjöar, västra och östra Kvismaren och Kvismare kanal som reglerar vattennivån så att området blir ett väldig bra fågelområde. Mitt emellan sjöarna ligger Öby kulle som är utgångspunkten för de flesta fågelskådarna här. Kullen är tydligen full av håligheter och övervintringsplats för stora mängder snok och huggorm som kommer fram i mängder när vårsolen börjar värma på. 

 
 Snok

Husbilen parkerar vi här och tar en kort promenad innan jag fixar till lite käk. 

 Jollen

Torsdag morgon och fågelskådning. Utöver de arter man brukar se så var där några Dvärgmåsar och en Pilgrimsfalk. 

Färden går söderut igen vid lunch till Tåkerns naturrum, där det finns ordentligt tilltagna ytor att parkera husbilen på så här mitt i veckan. Det är faktiskt mycket lugnare här än jag trodde att det skulle vara. 

Några vändor upp i fågeltornet och en promenad längs standlinjen torsdag kväll och fredag förmiddag innan siktet ställs på Alguvi och vi lättar ankar vid 11-draget. 

 En fin OBS längs strandpromenaden

De obsar som stack ut här var väl Svartsnäppa, Rörsångare och så årets första hussvala. 

 Svartsnäppa

Fredag lunch till söndag lunch tillbringar vi med Åsa och barnen, på cykel, i Linköping och skönt häng hemmavid med grillning och allt annat som hör till. Jag smet iväg till plattformen vid Nybro på mornarna innan frukost och när jag så på söndag morgon fick höra att det synts Ljungpipare och Fjällpipare vid Sättunaviken cyklade jag dit och lyckades se 1 Fjällpipare bland alla Ljungpipare. 124 st räknade jag ihop.  

 Enkelbeckasin
Skedand
 Steglits

Helgen och semesterveckan går mot slutet och vid lunch styr vi hemåt. Nästa planerade husbilstripp är 1 månad bort, men den blir något längre är det tänkt.  

 Tranor
Kommentera inlägget här: