choken

Husbilsresa till Storbritannien 1

Kategori: Husbilsresor

  Skottska flaggan visar sig redan första dagen på resan och ger en hint om vart vi ska.

Sommarledigheten börjar med kompledig torsdag från lunch och en ledig fredag efter beredskapsveckan, så när Eva kom hem efter jobbet är vi klara för avfärd. Bengt i Örkelljunga, en välkänd husbilshandlare har en stor ställplats utanför entrén och det är ett bra ställe att övernatta på när vi ska söderut. 50 kronor (100 med el) med möjlighet tömma och fylla tankar i bilen vilket är bra på vägen hem. Det finns vad jag vet ingen plats att tömma gråvattentanken i Borlänge med omnejd, förutom på någon av campingarna och det tycker jag är dåligt ur miljösynpunkt. Jag gissar att det blir en del diken som får ta disk och duschvatten från husbilarna.

Fredag morgon kör vi iväg mot Stade i Tyskland. Vi har snirklat oss runt ett par varv i gamla stan på med motorcykel 2014 på väg mot Skottland men nu vill vi se staden på riktigt. Nu är det som sagt fredag och vi ser på GPS; en att trafiken tätnar allt mer runt Hamburg, så vi bestämmer oss för att hålla oss västerut och ta färjan över Elbe för att slippa köerna på autobahn, men vi var inte ensamma om den idén. Färjekön var ungefär 1,5 timme och det han bli lapp på luckan vid ställplatsen i Stade, så istället letar vi oss vidare med hjälp av diverse ställplats-appar i hopp om en plats att parkera för natten och något att äta. Jag börjar känna av energibristen ordentligt och är lite väl lättirriterad när vi hittar klosterparken i Harsefeld. Gratis parkering, övernattning tillåten och en toppenrestaurang i klosterträdgården. Perfekt.

Lördag. Vi har gott om tid på oss till Calais då färjan är bokad på måndag 17:00. Vi har diskuterat om vi ska åka till Dokkum eller Geithorn, men med tanke på hur mycket det skrivits och lovordats kring just Geithorn den senaste månaden så väljer vi Dokkum. Där har vi varit med både tält och husbil tidigare, men den lilla staden bland kanalerna är så otroligt charmig att vi gärna åker dit igen. Det finns en liten enkel ställplats vid en av kanalerna, men vi tar in på campingen. Prisskillnaden mellan camping och ställplats är mindre när man lämnat Sverige. Här kostar en campingtomt inklusive allt 16,5 €. Jag kollade vad det kostar på Lugnet för en ruta med el och det är 355 kr, Vadstena 360 kr, Söderköping 310 kr, Västervik 480 kr, Böda sand 585 kr.

 
Dokkum. Kanalerna här binder ihop en mängd små städer och det är båten som gäller när man ska till puben.

Söndag och full fart ner till Brügge i Belgien. Vi har kollat och det finns en stor ställplats just utanför stadsmuren och det är konstigt nog gott om lediga platser trots att klockan är efter lunch. Det är inte just mer än parkeringsrutor i storlek och 25 €, men det funkar och vi står som sagt på gångavstånd in till den gamla staden. Efter en del vandrande runt runt i staden slår vi oss ner på en uteservering där vi träffar ett par från SydKorea som firar sin 1-åriga bröllopsdag med en veckas semester i Europa. Vi frågar förvånat varför dom stressar runt på bara 1 vecka, men det är den betalda semester dom har. Vi vet att vi har det bra i Sverige, men ju mer vi pratar med dom desto mer inser vi hur fruktansvärt stora skillnader det är. Föräldraledigt, sjukvård, skola och allt annat i vår välfärd.

 
 
Även Brügge är uppbyggt kring kanaler.
 

Måndag morgon och dags att ta sig till Calais för färjan över till Dover, men hur sjutton kommer man ut från parkeringen??? Vi försöker få upp bommen genom att skanna biljetten utan resultat. Det blir lite hetsigt bakom oss när vi blockerar vägen för en turistbuss som är på väg ut så jag trixar mig bakåt och bort från bommen för att försöka lista ut vad vi missat. Jo, i andra änden av parkeringen finns en betalautomat och efter betalningen där så öppnar sig bommen vid utfarten med hjälp av biljetten.

Vi kommer ner till Calais och checkar in precis i tid för att hinna med en tidigare färja än den bokade. I och med det är vi framme i Dover innan vi lämnat Calais, ja alltså resan tar 1,5 timmar, klockan ställs tillbaka 1 timme och vi kom iväg 50 minuter före bokad tid. :-))

Vi har nu en plats bokad på Whitemead caravan park i Wool tisdag - fredag och behöver alltså hitta någonstans att övernatta den första natten i England. Vi har sett ut en lämplig pub på lagom avstånd från Dover, men som vi borde veta efter några besök så tar det ganska lång till att ta sig fram när man lämnar dom största vägarna trots dom höga hastighetsbegränsningarna. Som en jämförelse kan jag ta vägen mellan Medväga och Bomsarvet i Borlänge. Många vägar ser ut så och hastighets"begränsningen" är 60 miles/h och det motsvarar 97 km/h.

Vid ett tillfälle möter vi en ambulans över ett krön/kurva och trots att vi klipper buskarna på vänster sida slår backspeglarna ihop. Vår högra viker in sig medan deras far i bitar som ett meteoritregn över vägen.

Vi hittar i alla fall puben The White Hart Inn där vi parkerar för natten och dricker ett par öl. Det kostar inget att stå här, men vi vill ju göra rätt för oss.

 
Fortsättning följer...
Kommentera inlägget här: